Lustrumconcert vocaal ensemble Pipelare

20-05-2017

 

Datum:  Zaterdag 20 mei 2017
Tijd: 20.00-21.30 uur
Entree:  € 12,00 p.p.

Veni in hortum meum: 

een bloemlezing uit het werk van Palestrina en Lassus
Wie in het midden van de 16e eeuw vroeg wie de beste levende componisten waren, kreeg geheid twee namen te horen: Roland de Lassus (Orlando di Lasso) en Giovanni Pierluigi da Palestrina. De een zou de voorkeur geven aan Palestrina vanwege zijn absolute vakmanschap als polyfonist. Een ander zou Lasso kiezen omdat hij vele muziekstijlen met succes beheerste. En omdat hij in zijn werk - én levensstijl - de hoge en lage cultuur moeiteloos wist te verbinden. Een veelzijdigheid die nog het meest doet denken aan die van Mozart. 
 
In het concert Veni in hortum meum brengt vocaal ensemble Pipelare een bloemlezing uit het werk van deze twee giganten van de renaissancemuziek. Op het programma staan een aantal geestelijke werken gebaseerd op teksten uit het Hooglied, zoals Quam pulchra es en Veni in hortum meum, Palestrina’s sfeervolle Sicut cervus en een deel van Lassus schrijnende Lamentatio’s. Wereldlijke werken zijn onder meer het straatlied Quand mon mari en het smachtende Se ben non veggon. Het Kyrie uit de Missa Susanne un jour vormt de brug tussen geestelijk en wereldlijk werk. Lassus gebruikte het gelijknamige chanson als basis voor zijn parodiemis.


PROGRAMMA
Werken van Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594) en Orlandus Lassus (1534-1594)

Tota pulchra es,da Palestrina 
Quam pulchra es, da Palestrina
Vox dilecte mei, da Palestrina
Veni dilecte mei, Lassus
Veni in hortum meum, Lassus
Ricercare (Instr.) Gerolamo Cavazzoni (ca 1525-1577)
Stando mi un giorno,Lassus 
Se ben non veggon, da Palestrina
Dido chi giace, da Palestrina
Kyrië uit de Missa Susanne ung jour,Lassus 
Sicut cervus, da Palestrina
La nuict froide et sombre, Lassus
Quand mon mari, Lassus
Bonjour mon cœur, Lassus
Lamentatio prima, primi diei,Lassus 

Vocaal ensemble Pipelare,


Vocaal ensemble Pipelare, genoemd naar de 15e-eeuwse Vlaamse componist, bestaat uit twaalf goedgeschoolde amateurzangers die zich hebben toegelegd op muziek uit de renaissance en vroege barok. Het ensemble wordt gecoacht door oudemuziekkenner Ludy Vrijdag, oprichter van onder meer het bekende Cappella Pratensis. Eelko Kooiker op klavecimbel tekent voor de muzikale intermezzi en begeleiding van enkele werken. Dit jaar bestaat Pipelare vijf jaar en viert dat met een aantal speciale lustrumconcerten.
  
Meer informatie over Vocaal Ensemble Pipelare: klik hier