Jubileumviering 70 jaar vriendschap Albany & Nijmegen

Datum: Zondag 17 september 2017
Tijd:                       Oecumenische dienst om 10.00 uur
Jubileumviering van 14.00 – 16.00 uur
Entree:                Vrij. Toegang tot de herdenkingsviering na aanmelding via info@stichtingfan.nl

"In de Nijmegen-Albany-week van 16 tot en met 20 september vieren we dat het 70 jaar geleden is dat de Amerikaanse stad Albany de burgers van Nijmegen te hulp schoot bij de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. In juli 1947 vertrok het schip de SS Westerdam uit de haven van Albany, via New York naar Nijmegen met 300 ton hulpgoederen aan boord, zoals voedselpakketten, kleding, medicijnen, glas, cement, hout en andere bouwmaterialen, merendeels ingezameld door de burgers van Albany.

De Amerikaanse generaal James M. Gavin die met zijn 82nd Airborne Division deelnam aan operatie Market Garden en de beruchte Oversteek bij Nijmegen op 20 september 1944. zag met eigen ogen het leed dat de stad Nijmegen had getroffen. Toen de situatie een jaar na de bevrijding in 1945 nog steeds bijzonder ernstig was, gingen Gavin, de 82nd Airborne Division en captain Arie Bestebreurtje zich inzetten voor hulp aan Nijmegen. Die hulp vonden ze in Albany, de hoofdstad van de staat New York, een gebied met Nederlandse wortels. In Albany organiseerde men een Nijmegen Week: scholen, kerken, historische verenigingen, scouting en serviceclubs, nagenoeg alle verenigingen werden betrokken bij 'The Albany Aid Campaign for Nymegen' die in 1947 tot een bijzonder groot gebaar leidde. Daarnaast was generaal Gavin vanuit zijn betrokkenheid bij onze stad lid van 'The American Committee to Aid the University of Nijmegen', dat ijverde voor hulp aan de verwoeste Katholieke Universiteit.

De hulpactie van Albany zorgde destijds voor een warme belangstelling en contact tussen de twee steden, onder andere in de vorm van briefwisselingen tussen burgers. Er werd in de kranten gesproken over Albany en Nijmegen als 'Sister Cities'. Stichting FAN (Friendship Albany & Nijmegen) viert in september een 70-jarig jubileum van vriendschap waarmee we dit bijzondere verhaal van internationale hulp en solidariteit voor Nijmegen herinneren en gedenken. Op zondagmiddag 17 september om 14.00 uur start de jubileumviering in de Stevenskerk met muziek, voordrachten en toespraken. Hierbij zullen ook burgemeester Bruls van Nijmegen, burgemeester Sheehan van Albany, familieleden van generaal Gavin en enkele WOll-veteranen aanwezig zijn."

Bron: Stichting FAN
Voor meer informatie, bezoek de website www.stichtingfan.nl.
U kunt ook contact opnemen met info@stichtingfan.nl.