Expositie Kees Moerbeek

16-07-2017 - 20-08-2017


Expositie Kees Moerbeek (met Nijmegenprent 2017)


Datum: 16 juli t/m 20 augustus  
Tijd: 12.00 tot 17.00 uur
Vrij entree, een vrijwillige bijdrage van € 2,00 of meer, in de rode bus bij de uitgang, wordt zeer op prijs gesteld!

De 24ste Nijmegenprent is een diorama. Deze Kooromgang in de St. Stevenskerk van Kees Moerbeek leest als een reis door de kunstgeschiedenis. De verstilde sfeer met hond en duif roept herinneringen op aan de kerkinterieurs uit de 17de eeuw, maar de perspectivische vervormingen zijn eerder te zien in de 15de eeuw. De coulisse techniek en het zwarte passe-partout dragen bij aan een optimale suggestie van ruimtelijkheid. 
Kees heeft met de Nijmegenprent 2017 zijn status als grafisch illusionist volledig waargemaakt,

Meer informatie klik hier

Een ander belangrijk onderdeel van de expositie is de documentaire: 

Datum: zondagmiddag 30 juli, 6, 13 en 20 augustus  
Tijd: 15.30 uur
Entree: € 2,50 (kaartjes verkrijgbaar aan de balie van de Stevenskerk)

In 1859 liet de steenrijke speculant Franciscus Hallo een enorm kasteel bouwen op de Lindenberg, een van de mooiste punten van Nijmegen. 

Kees Moerbeek raakte gefascineerd door deze eigenzinnige schuinsmarcheerder die het - tot dan toe - grootste particuliere woonhuis in Nederland liet bouwen.
Hallo noemde het Kasteel Bat-Ouwe-Zate. 
Later in de volksmond Klooster Hallo genoemd.

Aan de hand van beschrijvingen, oude foto’s en plattegronden van latere verbouwingen heeft Kees Moerbeek een getrouwe reconstructie gemaakt van dit merkwaardige gebouw. 
In een documentaire van 35 minuten laat Kees Moerbeek ook zien hoe Franciscus Hallo aan zijn enorme vermogen is gekomen en hoe hij uiteindelijk, gezocht door de politie, gevlucht is naar het buitenland.