Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk.

05-08-2018


foto:Patrick van Bree

Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk. 

Dichterbij is meer te beleven dan u denkt! 
Ontdek de Stevenskerk, het hart van Nijmegen!
 
Datum:  zondag 5 augustus 2018
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Entree:  vrij
 
De Stevenskerk is een beeldbepalend icoon van de stad: van welke kant je de stad ook nadert, altijd duikt daar het imposante silhouet van de toren op. Voor bezoekers van ver of voor inwoners van Nijmegen is het bekend. Natuurlijk kent u het ook. Maar hebt U ook de binnenkant van dit middeleeuwse gebouw in laatgotische stijl gezien? Dan zijn er vast ook een aantal vragen bij u opgekomen. Bij voorbeeld: is dit nu een katholieke of een protestantse kerk? En voor wie is dat schitterende grafmonument gemaakt? Of liggen er nog mensen begraven onder al die prachtige grafstenen op het koor? En waar komt die kat vandaan op één van de oorspronkelijke pilaren van de oudste kerk uit 1270? De blinkende kroonluchters met echte kaarsen, is dat niet een gigantisch karwei om die allemaal aan te steken? Dit zijn maar een paar voorbeelden van dingen die opvallen bij een bezoek aan de kerk en waarvan u niet meteen weet hoe het zit. Maar vandaag is er weer een zondagmiddagrondleiding met als thema:

Rondom de Stevenskerk, van duivel tot engel

Niet alleen de Stevenskerk is de moeite van een bezichtiging waard, ook het Stevenskerkhof biedt heel wat bewonderenswaardigs. Als we door de uit de zestiende eeuw daterende kerkboog zijn gegaan, zien we aan onze linkerhand de Latijnse school. Het zestiende-eeuwse gebouw is voorzien van apostelbeelden (tijdelijk afwezig wegens restauratie) die verwijzen naar de tijd dat Nijmegen kerkrechtelijk ressorteerde onder de aartsbisschop van Keulen met de St. Aposteln Kirche. De verheffing van de Sint Steven tot kapittelkerk in 1475 was de reden voor de bouw van een reeks huizen ter huisvesting van de aan dat kapittel verbonden kanunniken. De geheel vervallen huisjes zijn een jaar of veertig geleden weer in hun oude luister hersteld. Moderne beelden van Mariken en Moenen, de hoofdpersonen uit het beroemde mirakelspel Mariken van Nieumeghen, treffen we aan op de Grote markt en op de trappen naar de Stikke Hezelstraat.
U bent meer dan WELKOM! 
Verzamelen in de “koffiehoek”. Al uw vragen worden beantwoord! 
En als u er dan van overtuigd bent dat dit mooiste monument van Nijmegen niet verloren mag gaan, dan stellen wij een vrijwillige bijdrage van € 2,00 (meer mag natuurlijk ook) in de donatiezuil bij de uitgang zeer op prijs!

Eerstvolgende rondleidingen:
12 aug. Bouwgeschiedenis van de Stevenskerk
19 aug. Begraven in de Stevenskerk
02 sep De orgels in de Stevenskerk
23 sep Katholieke sporen in de Stevenskerk
30 sep. Van preekstoel tot prinsenbank
14 okt. Van een grafmonument, een familieruzie en de duivel
21 okt. Katholieke sporen in de Stevenskerk
28 okt. De restauratie van de Stevenskerk 
 

Lees meer over Groepsrondleidingen
Lees meer over Rondleidingen voor basisscholen (groep 7 & 8)

Hebt u interesse in huur van de Stevenskerk en over hoe wij uw evenement tot een succes kunnen maken? Vul dan het aanvraagformulier in en u ontvangt, geheel vrijblijvend, per mail, informatie over de kerk en de tarieven


foto: Franz van Vlaanderen