Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk.

30-09-2018


foto:Patrick van Bree

Dichterbij is meer te beleven dan u denkt! 
Ontdek de Stevenskerk, het hart van Nijmegen!

Datum:   Zondag 30 september 2018
Tijd:       14.00 -15.00 uur
Entree:   Vrij 
Uw vrijwillige bijdrage in onze donatiezuil wordt zeer op prijs gesteld
 

 
De Stevenskerk is een beeldbepalend icoon van de stad: van welke kant je de stad ook nadert, altijd duikt daar het imposante silhouet van de toren op. Voor bezoekers van ver of voor inwoners van Nijmegen is het bekend. Natuurlijk kent u het ook. Maar hebt U ook de binnenkant van dit middeleeuwse gebouw in laatgotische stijl gezien? Dan zijn er vast ook een aantal vragen bij u opgekomen. Bij voorbeeld: is dit nu een katholieke of een protestantse kerk? En voor wie is dat schitterende grafmonument gemaakt? Of liggen er nog mensen begraven onder al die prachtige grafstenen op het koor? En waar komt die kat vandaan op één van de oorspronkelijke pilaren van de oudste kerk uit 1270? De blinkende kroonluchters met echte kaarsen, is dat niet een gigantisch karwei om die allemaal aan te steken? Dit zijn maar een paar voorbeelden van dingen die opvallen bij een bezoek aan de kerk en waarvan u niet meteen weet hoe het zit. Maar vandaag is er weer een zondagmiddagrondleiding met als thema:

Van preekstoel tot prinsenbank

Toen de katholieke Stevenskerk werd overgenomen door de protestanten, verdween het oorspronkelijke kerkmeubilair. Daarvoor in de plaats kwam een nieuwe, in renaissancestijl uitgevoerde aankleding. Het middelpunt werd een prachtige kansel, omgeven door een mooi doophek. Ook kwamen er rijkversierde tochtportalen en luifelbanken. Voor de verlichting zorgden een grote serie kaarsenkronen, die nog steeds,sinds 1638, voorzien zijn van echte kaarsen.
 

U bent meer dan WELKOM! 

Verzamelen in de “koffiehoek”. Al uw vragen worden beantwoord! 
En als u er dan van overtuigd bent dat dit mooiste monument van Nijmegen niet verloren mag gaan, dan stellen wij een vrijwillige bijdrage van € 2,00 (meer mag natuurlijk ook) in de donatiezuil bij de uitgang zeer op prijs!

Eerstvolgende rondleiding

07 okt.  Begraven in de Stevenskerk
14 okt. Van een grafmonument, een familieruzie en de duivel
28 okt. De restauratie van de Stevenskerk 
 
Lees meer over Groepsrondleidingen
Lees meer over Rondleidingen voor basisscholen (groep 7 & 8)


foto: Franz van Vlaanderen

Heeft u interesse in huur van de Stevenskerk en over hoe wij uw evenement tot een succes kunnen maken? Vul dan het aanvraagformulier in en u ontvangt, geheel vrijblijvend, per mail, informatie over de kerk en de tarieven