Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk.

14-10-2018

foto:Patrick van Bree

Dichterbij is meer te beleven dan u denkt! 
Ontdek de Stevenskerk, het hart van Nijmegen!

Datum:   Zondag 14 oktober 2018
Tijd:       14.00 -15.00 uur
Entree:   Vrij 
Uw vrijwillige bijdrage in onze donatiezuil wordt zeer op prijs gesteld 
 
De Stevenskerk is een beeldbepalend icoon van de stad: van welke kant je de stad ook nadert, altijd duikt daar het imposante silhouet van de toren op. Voor bezoekers van ver of voor inwoners van Nijmegen is het bekend. Natuurlijk kent u het ook. Maar hebt U ook de binnenkant van dit middeleeuwse gebouw in laatgotische stijl gezien? Dan zijn er vast ook een aantal vragen bij u opgekomen. Bij voorbeeld: is dit nu een katholieke of een protestantse kerk? En voor wie is dat schitterende grafmonument gemaakt? Of liggen er nog mensen begraven onder al die prachtige grafstenen op het koor? En waar komt die kat vandaan op één van de oorspronkelijke pilaren van de oudste kerk uit 1270? De blinkende kroonluchters met echte kaarsen, is dat niet een gigantisch karwei om die allemaal aan te steken? Dit zijn maar een paar voorbeelden van dingen die opvallen bij een bezoek aan de kerk en waarvan u niet meteen weet hoe het zit. Maar vandaag is er weer een zondagmiddagrondleiding met als thema:

Van een grafmonument, een familieruzie en de duivel

Tijdens de restauratie na de Tweede Wereldoorlog is er een heel nieuw betonnen souterrain gebouwd en zijn alle graven in de kerk geruimd. Met één uitzondering: dat van Catharina van Bourbon (1440-1469). Zij was getrouwd met Adolf, hertog van Gelre, die we ook kennen uit ‘Mariken van Nieumeghen’. De strijd met zijn vader Arnold om de macht is de historische achtergrond van dit toneelstuk. Voor de Stevenskerk heeft Catharina van Bourbon grote verdiensten gehad. Na vele vergeefse pogingen van onder anderen pastoor Johannes Vijgh en de bekende prediker pater Brugman om de kerk tot kapittelkerk te laten verheffen, was het uiteindelijk aan haar bemoeienis en vooral aan haar testament te danken dat de Stevenskerk in 1475 als zodanig werd aangewezen. Om haar te eren werd zij begraven op de voornaamste plaats in de kerk: vlak voor het hoofdaltaar. Omstreeks 1512 liet haar zoon Karel boven haar graf het monumentale grafmonument plaatsen dat nu nog een der pronkstukken van de Stevenskerk is.
 

U bent meer dan WELKOM! 

Verzamelen in de “koffiehoek”. Al uw vragen worden beantwoord! 
En als u er dan van overtuigd bent dat dit mooiste monument van Nijmegen niet verloren mag gaan, dan stellen wij een vrijwillige bijdrage van € 2,00 (meer mag natuurlijk ook) in de donatiezuil bij de uitgang zeer op prijs!

Eerstvolgende rondleiding

28 okt. De restauratie van de Stevenskerk 
 
Lees meer over Groepsrondleidingen
Lees meer over Rondleidingen voor basisscholen (groep 7 & 8)


foto: Franz van Vlaanderen

Heeft u interesse in huur van de Stevenskerk en over hoe wij uw evenement tot een succes kunnen maken? Vul dan het aanvraagformulier in en u ontvangt, geheel vrijblijvend, per mail, informatie over de kerk en de tarieven