Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk.

28-10-2018

foto:Patrick van Bree

Dichterbij is meer te beleven dan u denkt!
Ontdek de Stevenskerk, het hart van Nijmegen!

Datum:   Zondag 28 oktober 2018
Tijd:       14.00 -15.00 uur
Entree:   Vrij 
Uw vrijwillige bijdrage in onze donatiezuil wordt zeer op prijs gesteld 
 
De Stevenskerk is een beeldbepalend icoon van de stad: van welke kant je de stad ook nadert, altijd duikt daar het imposante silhouet van de toren op. Voor bezoekers van ver of voor inwoners van Nijmegen is het bekend. Natuurlijk kent u het ook. Maar hebt U ook de binnenkant van dit middeleeuwse gebouw in laatgotische stijl gezien? Dan zijn er vast ook een aantal vragen bij u opgekomen. Bij voorbeeld: is dit nu een katholieke of een protestantse kerk? En voor wie is dat schitterende grafmonument gemaakt? Of liggen er nog mensen begraven onder al die prachtige grafstenen op het koor? En waar komt die kat vandaan op één van de oorspronkelijke pilaren van de oudste kerk uit 1270? De blinkende kroonluchters met echte kaarsen, is dat niet een gigantisch karwei om die allemaal aan te steken? Dit zijn maar een paar voorbeelden van dingen die opvallen bij een bezoek aan de kerk en waarvan u niet meteen weet hoe het zit. Maar  vandaag is er weer een zondagmiddagrondleiding met als thema:

De restauratie van de Stevenskerk

Al in 1895 wordt in een landelijk tijdschrift geschreven dat de kerk er bij staat “als een invalide in lompen gehuld”. Onder andere geldgebrek was de oorzaak van achterstallig onderhoud. In 1940 begint men eindelijk met het restauratiewerk. Het bombardement van Nijmegen op 22 februari 1944 maakt alles in één klap ongedaan. Weliswaar blijft de structuur van de Stevenskerk intact, maar de ravage is enorm. Pas in 1948 kan een begin gemaakt worden met de restauratie, die duurt tot september 1969. 
 

U bent meer dan WELKOM! 

Verzamelen in de “koffiehoek”. Al uw vragen worden beantwoord! 
En als u er dan van overtuigd bent dat dit mooiste monument van Nijmegen niet verloren mag gaan, dan stellen wij een vrijwillige bijdrage van € 2,00 (meer mag natuurlijk ook) in de donatiezuil bij de uitgang zeer op prijs!

Eerstvolgende rondleiding

Programma 2019 in voorbereiding

Lees meer over Groepsrondleidingen
Lees meer over Rondleidingen voor basisscholen (groep 7 & 8)


foto: Franz van Vlaanderen 

Heeft u interesse in huur van de Stevenskerk en over hoe wij uw evenement tot een succes kunnen maken? Vul dan het aanvraagformulier in en u ontvangt, geheel vrijblijvend, per mail, informatie over de kerk en de tarieven