Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk.

23-09-2018

 


foto:Patrick van Bree

Zondagmiddagrondleidingen in de Stevenskerk. 

Dichterbij is meer te beleven dan u denkt! 
Ontdek de Stevenskerk, het hart van Nijmegen!
 
Datum:  zondag 23 september 2018
Tijd: 14.00 – 15.00 uur
Entree:  vrij
 
De Stevenskerk is een beeldbepalend icoon van de stad: van welke kant je de stad ook nadert, altijd duikt daar het imposante silhouet van de toren op. Voor bezoekers van ver of voor inwoners van Nijmegen is het bekend. Natuurlijk kent u het ook. Maar hebt U ook de binnenkant van dit middeleeuwse gebouw in laatgotische stijl gezien? Dan zijn er vast ook een aantal vragen bij u opgekomen. Bij voorbeeld: is dit nu een katholieke of een protestantse kerk? En voor wie is dat schitterende grafmonument gemaakt? Of liggen er nog mensen begraven onder al die prachtige grafstenen op het koor? En waar komt die kat vandaan op één van de oorspronkelijke pilaren van de oudste kerk uit 1270? De blinkende kroonluchters met echte kaarsen, is dat niet een gigantisch karwei om die allemaal aan te steken? Dit zijn maar een paar voorbeelden van dingen die opvallen bij een bezoek aan de kerk en waarvan u niet meteen weet hoe het zit. Maar  vandaag is er weer een zondagmiddagrondleiding met als thema:

Katholieke sporen in de protestantse Stevenskerk

Hoewel de kerk bij de reformatie grondig werd ontdaan van alles wat herinnerde aan de katholieke tijd, zijn er nog wel sporen uit die periode te vinden. In de Heilig Grafkapel, de laatste uitbreiding van de kerk uit het midden van de zestiende eeuw, bevinden zich nog delen van de oude beschildering. In de kooromgang herinneren frescoresten aan het oorspronkelijke sacramentshuis en de bakkerskapel. En dan is er natuurlijk de afbeelding van de wel heel bijzondere Sint Ontcommer.
 
U bent meer dan WELKOM! 
Verzamelen in de “koffiehoek”. Al uw vragen worden beantwoord! 
En als u er dan van overtuigd bent dat dit mooiste monument van Nijmegen niet verloren mag gaan, dan stellen wij een vrijwillige bijdrage van € 2,00 (meer mag natuurlijk ook) in de donatiezuil bij de uitgang zeer op prijs!
 
Eerstvolgende rondleidingen:
20 mei Van preekstoel tot prinsenbank
10 juni Rondom de Stevenskerk, van duivel tot engel
01 juli Begraven in de Stevenskerk
22 juli Van een grafmonument, een familieruzie en de duivel
29 juli Van preekstoel tot prinsenbank
05 aug. Rondom de Stevenskerk, van duivel tot engel
12 aug. Bouwgeschiedenis van de Stevenskerk
19 aug. Begraven in de Stevenskerk
02 sep De orgels in de Stevenskerk
23 sep Katholieke sporen in de Stevenskerk
30 sep. Van preekstoel tot prinsenbank
14 okt. Van een grafmonument, een familieruzie en de duivel
21 okt. Katholieke sporen in de Stevenskerk
28 okt. De restauratie van de Stevenskerk 
 

Lees meer over Groepsrondleidingen
Lees meer over Rondleidingen voor basisscholen (groep 7 & 8)

Hebt u interesse in huur van de Stevenskerk en over hoe wij uw evenement tot een succes kunnen maken? Vul dan het aanvraagformulier in en u ontvangt, geheel vrijblijvend, per mail, informatie over de kerk en de tarieven


foto: Franz van Vlaanderen