Klokken Stevenstoren luiden om 20.00 uur voor 'Leven en Hoop'

21-02-2019

N.B.: Dit evenement vindt niet in de Stevenskerk plaats. Wel zullen de klokken van de Stevenstoren om 20.00 uur om het 'herinneringsmoment van leven en hoop' inluiden.

De brandgrens in de binnenstad nog eenmaal vol leven

Stilstaan bij de slachtoffers van 22 februari 1944 met een verhaal van hoop

Op 22 februari 2019 is het 75 jaar geleden dat Nijmegen door de geallieerden werd gebombardeerd. Amerikaanse vliegers lieten na een mislukte operatie in Duitsland hun bommen boven de Waalstad vallen. Het stadshart werd compleet weggevaagd en er vielen bijna 800 doden, duizenden raakten gewond. In het centrum is de afgelopen jaren de brandgrens van dit bombardement met herinneringsplaatjes van alle slachtoffers gelegd. Een vrijwilligersproject gesteund door vele Nijmegenaren.  Zie ook de site Brandgrens024.nl.

Hoop en dromen

In dit bijzondere herdenkingsjaar 2019 willen we extra stilstaan bij die noodlottige 22e februari  1944. We willen op donderdagavond 21 februari de brandgrens tot leven brengen. We willen bij elk herinneringsplaatje met daarop de naam van een slachtoffer stilstaan bij de dromen van al die slachtoffers. Iedereen zag op die 21e nog een toekomst voor zich. We willen de hoop, de verwachtingen van al die mensen nog een keer laten zien en laten horen.

Muziek, zang, gedichten, verhalen

Zo'n veertig muziekgroepen en koren hebben al toegezegd mee te doen (samen goed voor 600 deelnemers). Zij gaan die donderdagavond vanaf 20.00 uur vijftien minuten zingen en spelen op de brandgrens. De klokken van de Stevenskerk luiden het herinneringsmoment in en uit. In de Broerstraat worden gedichten en verhalen verteld.

Licht op brandgrens

De brandgrens in de binnenstad, aan de kop van het Kronenburgerpark, Stationsplein en Krayenhofflaan wordt met lichtjes verlicht. Hardlopers zullen met fakkels langs de brandgrens lopen.

Uitnodiging Doe Mee

We nodigen iedereen uit om die 21e februari ook op de brandgrens te gaan staat. Gewoon in stilte met eigen gedachten, of met een verhaal. De kracht van de avond is de gezamenlijke deelname. Het hart van de stad een moment vol dromen. De kerk aan de Molenstraat is deze avond de algemene verzamelplek, open vanaf 19.00 uur.Gidsen leiden bezoekers vanaf 19.30 uur naar de locaties van de brandgrens.

Afstemming

Dit herinneringsmoment is afgestemd met onder meer de gemeente en het 4&5 mei comité. Het initiatief is genomen door de mensen achter de plaatsing van de brandgrens in de binnenstad. In  Museum het Valkhof zijn vanaf 15 februari ook twee exposities over de oorlog. Op 21 februari is iedereen vanaf 20.20 uur ook welkom in dit museum om de exposities (gratis) te bezoeken. Een koor zingt hier liedjes van het leven. Ook is het Kelfkensbosplein verlicht met lampjes

Op 22 februari is bij de Schommel in de Raadhuishof van 13.00 een herdenking van de pijn.

Voor meer informatie: Robjaspers@brandgrens024.nl
Zie ook brandgrens024.nl