Zaterdagmiddagmuziek in de Stevens

07-09-2019

Datum: Zaterdag 7 september 2019
Tijd: 16.00 -16.45 uur
Entree: De reguliere entree van de Stevenskerk is € 2,00. Vanaf 15.30 uur vrij toegang voor                                                  bezoekers van de Vespers. Voor de onkosten is er een uitgangscollecte (suggestie € 5,00)

Wie op zaterdag in de binnenstad van Nijmegen is, kan de Stevenskerk binnenlopen en even heerlijk gaan zitten genieten van mooie live muziek. Er wordt muziek gezongen en gespeeld die speciaal op de akoestiek van de Stevenskerk is afgestemd.

Engelse Koorvespers
De vespers worden (bijna) iedere eerste zaterdag van de maand gezongen, meestal volgens de anglicaanse (Engelse) koortraditie. Deze vrij toegankelijke vieringen in de prachtige Stevenskerk worden gekenmerkt door muzikale kwaliteit en spirituele diepgang.

Programma in voorbereiding

Stichting Ontcommer
De organisatie van en fondswerving voor deze uitvoeringen is in handen van de
‘Stichting Ontcommer’ die zich sterk maakt voor ‘spiritualiteit & cultuur in het hart van Nijmegen’.
(De stichting is vernoemd naar Sancta Ontkommer, een fresco in de Noorderkooromgang)

Capella Cumerana

Zingt de maandelijkse vesperdienst 's-zaterdags einde van de middag (16.00 - 16.45) in de grote Stevenskerk in het centrum van Nijmegen. Bij deze vespers wordt koormuziek, die heden ten dage alleen nog op koorconcerten te horen is, opnieuw in een liturgische context geplaatst, waardoor de diepere laag van tekst en muziek naar boven kan komen. De vespers worden georganiseerd door Stichting Ontcommer (Spiritualiteit en Cultuur in het hart van Nijmegen). Een bekend hoogtepunt is het zingen van de dienst op kerstnacht in de overvolle Stevenskerk.

In de 25 jaar van haar bestaan heeft deze Vespercantorij een sterke reputatie opgebouwd voor de zuiverheid van het zingen en de breedte van haar repertoire. Mede hierdoor wordt de cantorij regelmatig uitgenodigd elders binnen en buiten Nijmegen op te treden. Er zijn +/- 20 vaste zangers en voor grotere projecten een aantal vaste 'versterkers'.

Vaste dirigent is Jetty Podt. Zij studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek in Arnhem en Utrecht. Jetty Podt is organist aan de Stevenskerk te Nijmegen waar zij het beroemde König-orgel en de drie kleinere orgels bespeelt, onder andere in de liturgische vieringen van het Oecumenisch City Pastoraat in de Stevenskerk. Sinds 2013 is Jetty Podt d officiële' stadsorganist van Nijmegen'.

Financiële steun

De vespers en Capella Cumerana worden door de Stichting Ontcommer gefinancierd. Stichting Ontcommer is financieel gezien geheel afhankelijk van donateurs. Wilt u de activiteiten van de stichting ondersteunen, dan kunt u uw gift overmaken naar de rekening  NL45 RABO 033 468 3777, ten name van 'Stichting Ontcommer' te Nijmegen.

Stichting Ontcommer heeft een ANBI-status waardoor een periodieke schenking geheel aftrekbaar is en een gewone gift vanaf een drempel aftrekbaar is (zie http://www.belastingdienst.nl onder ANBI).

'Capella Cumerana'
Jetty Podt
Oecumenisch City Pastoraat

Eerstvolgende Zaterdagmiddagmuziek in de Stevens:
Zaterdag   14 september
Zaterdag   21 september
Zaterdag   28 september
Zaterdag    5 oktober (Vespers)
Zaterdag   12 oktober
Zaterdag   19 oktober
Zaterdag   26 oktober
Zaterdag     2 november (Vespers)