Orgelconcert zomerserie: Ben van Oosten, Bach, Händel, Widor

09-07-2019

Datum              Dinsdag 9 juli
             per concert € 10,- p.p. |  per 5 concerten € 45,-  p.p.
Kaarten zijn voor aanvang van het concert bij de kassa te koop.

BEN VAN OOSTEN

Ben van Oosten werd in 1955 te Den Haag geboren. Hij studeerde orgel en piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en vervolgens in Parijs.

Op 11-jarige leeftijd kreeg Ben van Oosten zijn eerste aanstelling als kerkorganist. Naast zijn uitgebreide concertpraktijk is Ben van Oosten een veelgevraagd docent bij internationale academies (o.a. Zomeracademie te Haarlem, McGill University Organ Academy te Montréal, Torch Center te Seoul, Tokyo University of the Arts) en jurylid bij de belangrijke internationale orgelconcoursen (o.a. Parijs, Chartres, Nürnberg, München, Landsberg, St. Albans, Birmingham, Genève, Dublin).

Zijn opzienbarende cd-opnamen van het Franse symfonische orgelrepertoire (o.a. de acht sonates van Guilmant en het complete orgeloeuvre van Franck, Widor, Vierne, Dupré en Saint-Saëns) werden met verschillende internationale prijzen onderscheiden (o.a. Preis der deutschen Schallplattenkritik, Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or). Zijn Dupré-integrale werd in Duitsland bekroond met de prestigieuze Echo Klassik Preis 2011.

Van zijn hand verscheen in 1997 bovendien een omvangrijke biografie over Charles-Marie Widor.
Vanwege zijn grote verdiensten voor de Franse orgelmuziek werd Ben van Oosten driemaal onderscheiden door de Société Académique “Arts-Sciences-Lettres” te Parijs.

De Franse regering benoemde hem tot Chevalier (1998) en Officier (2011) dans l’Ordre des Arts et des Lettres. In 2010, bij zijn 40-jarig jubileum als concertorganist, werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Ben van Oosten is als hoofdvakleraar orgel verbonden aan Codarts (Rotterdams Conservatorium.
Sinds 1990 is Ben van Oosten organist van de Grote Kerk te Den Haag en aldaar artistiek leider van het jaarlijkse “Internationaal Orgelfestival”.

J.S. Bach - Fantasie und Fuge in g kl.t., BWV 542
G.F. Händel - Concerto nr. 10 in d kl.t., op.7/4  (bewerking voor orgel solo: Alexandre Guilmant)
Adagio - Allegro - Aria - Allegro
Ch.-M. Widor - Symphonie nr. 1 in c kl.t., op. 13/1
Prélude - Allegretto - Intermezzo - Adagio - Marche Pontificale - Méditation - Fugue

Graag wijzen we u op de mogelijkheid om donateur te worden van de Nijmeegse Orgelkring.
Op
deze pagina vindt u alle informatie. Bij voorbaat dank voor uw steun!

Lees meer Nijmeegse Orgelkring

Volgend concert in de zomerserie
23 juli                   Leo van Doeselaar
30 juli                   Johan Luijmes en Harrie Starreveld