Orgelconcert zomerserie: Jan Jansen

13-08-2019

Datum:                Dinsdag 13 augustus
Tijd:                      20.30 – 21.30 uur
Entree:                per concert € 10,- p.p. |  per 5 concerten € 45,-  p.p.
Kaarten zijn voor aanvang van het concert bij de kassa te koop.

JAN JANSEN

Jan Janssen studeerde aan het Utrechts Conservatorium orgel bij Cor Kee, piano bij Gérard van Blerk en klavecimbel bij Lenie van der Lee. In 1970 behaalde hij de Prix d'Excellence voor orgel. Hij was gedurende 16 jaar cantor-organist van de Oude Kerk in Soest en van 1987 tot mei 2011  was hij organist van de Domkerk te Utrecht, waar hij naast de drukke liturgische praktijk de landelijk welbekende Zaterdagmiddagmuziek verzorgde, samen met de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas. Jan Jansen maakte een groot aantal cd-opnamen, waaronder een integrale opname van de orgelwerken van Felix Mendelssohn Bartholdy, een cd met werken van César Franck, o.m. de Trois Chorals. Van Johann Sebastian Bach nam hij de koraalpartita's, de Grote Orgelmis, de Achtzehn Leipziger Orgel Choräle, Preludes en Fuga’s,  de Goldbergvariaties en  - samen met zijn zoon David - de Kunst der Fuge en de zes Triosonates op. De meest recente cd betreft een opname van het van Gruisenorgel te Hallum.

Voorts is hij een veelgevraagd continuospeler en speelde in deze hoedanigheid op de bekroonde cd van zijn dochter Janine met Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Op de laatste cd van Janine Jansen met werken van J.S. Bach bespeelt hij het klavecimbel.
Als correpetitor en docent algemeen theoretische vakken was hij werkzaam aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

Clavierübung III     Grote Orgelmis J.S. Bach
Preludium pro Organo pleno Es dur     BWV 552
Kyrie, Gott Vater in Ewigkeit    BWV 669
Christe, aller Welt Trost    BWV 670
Kyrie, Gott heiliger Geist    BWV 671
Allein Gott in der Höh’ sei Ehr    BWV 676
Dies sind die heil’gen zehn Gebot’    BWV 678
Canto fermo in Canone
Wir glauben all’ an einem Gott    BWV 680
Vater unser im Himmelreich    BWV 682
Canto fermo in Canone
Christ, unser Herr, zum Jordan kam    BWV 684
Aus tiefer Noth schrei ich zu dir    BWV 686
con Pedale doppio
Jesus Christus, unser Heiland    BWV 688
Fuga a 5 pro Organo pleno Es dur    BWV 552

Graag wijzen we u op de mogelijkheid om donateur te worden van de Nijmeegse Orgelkring.
Op deze pagina vindt u alle informatie. Bij voorbaat dank voor uw steun!

Lees meer Nijmeegse Orgelkring

Volgend concert in de zomerserie
20 augustus         Geerten van de Wetering
27 augustus         Matthias Havinga