WOMA

Datum: Woensdag 25 september 2019
Tijd: 20.00 uur
Entree: € 15,00, tickets via Ik ben aanwezig en 's avonds aan de zaal

WOMA: wervelende viering van culturele diversiteit

"Culturen hebben veel meer met elkaar gemeen dan we denken. WOMA, Een muzikale poging tot bescheidenheid stelt daarom de verbinding centraal. Het evenement – met zang, muziek, gedichten en verhalen – vindt plaats op woensdagavond 25 september in de Nijmeegse Stevenskerk. “Welke culturele achtergrond we ook hebben, we hebben elkaar allemaal nodig”, zegt initiatiefnemer Johnny Rahaket.

In de Stevenskerk treedt een keur van artiesten, dichters en sprekers uit alle hoeken van de wereld op. Het Nijmeegs Strijkersgilde, de Bosnische zanger Mile Lukic, het imponerende Colourful City Koor en R-chestra zijn van de partij. Net als het Oostenrijks/Nederlandse duo Filippa en Antoine. Zij zorgen met zang en percussie voor prachtige klankbeelden bij een gedicht van Joseph Brodsky, voorgedragen door de Rus Pavel Stotcko. En de Nijmeegse muzieklegende Henk Hendriks meldde zich spontaan om een nummer met R-chestra te gaan instuderen toen hij hoorde van WOMA.

Een ander geluid

Een bijzondere gast is de fenomenale zangeres Louna Blokland die speciaal voor WOMA overkomt uit Suriname. Daar staat ze bekend als The Golden Voice. Louna woont er sinds 2004 maar ze groeide op in Port-au-Prince, Haïti. Ze is autodidact en voelt zich thuis in klassiek, chansons, gospel, zhouk en kaseko. Ze is als zangcoach verbonden aan de Kathedrale Koorschool Suriname.

WOMA wil een tegengeluid laten horen, daar draait Johnny Rahaket niet omheen: “We zijn  ontzettend druk om elkaar weer in hokjes te stoppen. Of het nou gaat om de natie, ras, religie, geaardheid of afkomst. Het wij/zij-denken neemt schrikbarende vormen aan. Dat is heel zorgelijk. We vergeten dat er veel meer is dat mensen bindt, dan dat hen scheidt. Dat willen we duidelijk maken. Liefst zo overdonderend mogelijk.”

Verbinding maken

Johnny Rahaket is violist, dirigent en muzikaal leider. Het Colourful City Koor en de band R-chestra staan onder zijn leiding. De naam WOMA verwijst naar zijn eigen achtergrond: zijn vader was afkomstig van de Molukse Kei-eilanden. “WOMA is daar een eeuwenoude ethiek. Het betekent zoveel als aardig zijn voor elkaar, zuinig zijn op de natuur.” En die ‘poging tot bescheidenheid’? “Je niet verheven voelen boven de ander, ruimte bieden. Alleen dan kun je de verbinding maken.”

Bron: WOMA

Lees hier meer informatie.