Expositie "Eindig in Eeuwigheid"

26-05-2017

Wegens omstandigheden is het begin van de expositie
verplaatst van 31 mei naar 7 juni 2017

Data: Woensdag 7 juni t/m zondag 2 juli 2017
Tijden: Maandag t/m zaterdag 10.30 - 17.00 uur; zondag 12.00 - 17.00 uur
Entree: Vrij, uw vrijwillige bijdrage in de rode bus bij de uitgang wordt zeer op prijs gesteld

Op zaterdag 24 juni om 14.00 uur geeft Gijs Elzinga in de Noorderkapel van de Stevenskerk een toelichting op zijn werk. De toegang is gratis.

In de Stevenskerk is gedurende de gehele maand juni een bijzonder kunstobject te zien. In het Noordertransept staat Eindig in Eeuwigheid, dat bestaat uit een ring van 30 prenten en 10 gedichten van graficus en dichter Gijs Elzinga. De teksten en beelden zijn afgedrukt op één strook papier van maar liefst ruim 15 meter lang.

Het thema Eindig in Eeuwigheid komt uit het gedicht Vuurvogel dat de Elzinga schreef bij zijn prent van de vogel Feniks. Telkens na vijf eeuwen verbrandt de oude Feniks, maar zijn ziel leeft voort in een jonge vogel die dan uit zijn as herrijst.

Het thema is uitgewerkt in twee vervlochten, verhaallijnen: Schepping en Jij & ik. Beide hebben dezelfde tien onderwerpen: Begin, Geest, Licht, Plaats, Aard, Gesternte, Vleugels, Gaan, Gedaan, Einde; dit zijn ook de titels van de tien gedichten.

Door de ringvorm komen begin en einde van de verhaallijnen bij elkaar. Op die manier wordt het cyclische karakter van beeld en woord perfect tot uitdrukking gebracht.

Voor meer informatie, zie de website van Gijs Elzinga
Voor 'de making of', bekijk dit filmpje.