Orgels

Orgelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Stevenskerk. Er zijn maar liefst 3 orgels waaronder het monumentale König-orgel dat voor een belangrijk deel het 'gezicht' van de Stevenskerk bepaalt. Dit orgel is tussen 1774 en 1776 door Ludwig König gebouwd. Het is een van de weinige nog overgebleven orgels van zijn hand en staat bekend om zijn bijzondere klank. Naast het Königorgel zijn er nog het Assendelft-orgel en het Ardennen-orgel. Het Clerinx-orgel werd eind 2021 verwijderd om plaats te maken voor de glazen wand in de Noorderkapel. Het heeft een nieuwe plaats gekregen in de
H. Nicolaaskerk in Heythuysen.

Orgels
Rijksmonument Königorgel in de Stevenskerk

König-orgel

Het monumentale Königorgel is de blikvanger in het interieur van de Stevenskerk. Het staat in de Volkskrant-top 10 van grootste en belangrijkste orgels van Nederland en werd gebouwd door de Keulse orgelbouwer Ludwig König (1717-1789). Het orgel telt 3 manualen en 1 pedaal, 54 registers en maar liefst 3600 pijpen. Lange tijd was de kas donkerbruin, maar bij de laatste restauratie is het oorspronkelijke strogeel weer hersteld. Het orgel is versierd met o.a. musicerende vrouwen, engelen en het stadswapen van Nijmegen. De kas is ontworpen en gemaakt door Jan van der Hart uit Amsterdam.

Assendelft-orgel

Het orgel in de Zuiderkapel dateert, evenals het grote König-orgel, uit de achttiende eeuw. Het werd rond 1750 vervaardigd door de Nederlandse orgelbouwer Pieter Assendelft (1714-1766). Het is afkomstig uit kasteel Brakel en stond vanaf 1867 in de Nederlandse Hervormde kerk in Ommeren - dit verklaart de naam 'Ommeren-orgel', die gebruikt werd voordat bekend werd wie de maker was.

Het Assendelft is in 2024 opnieuw in gebruik genomen na een uitgebreide restauratie. Lees meer daarover hier

Assendelft-orgel in de Stevenskerk
Ardennen-orgel in de Stevenskerk

Ardennen-orgel

Van de drie orgels die de Stevenskerk rijk is, is het Ardennen-orgel het oudste. Het dateert uit de tweede helft van de zeventiende eeuw, wellicht rond 1700. De bouwer is onbekend. Voordat de Nijmeegse kerkvoogdij het in 1965 aankocht, stond het in de St.-Quintinuskerk in Wommersom (Vlaams-Brabant); het wordt ook wel ‘Koor-orgel’ genoemd.

Bezoek voor meer informatie over de orgels in de Stevenskerk de site van de Nijmeegse Orgelkring

"Wisselende tentoonstellingen"

Wisselende tentoonstellingen trekken mij naar de kerk. Ook onder de indruk van het orgel.

maaike4music

"Tolle alte Kirche"

Tolle alte Kirche mit einer sensationellen Orgel mit 3600 Pfeifen!

Veronika Meyer

"A beautiful church with a inclusive attitude"

A beautiful church with a inclusive attitude. They had a wonderful free photo exhibition with transgender as the theme. I found it so moving and accepting that a church would have display these images. To normalise, love and accept transgender people into the church is such a step forward in the right direction. Well done to the organises. The church is also as beautiful on the outside as it is on the inside. A must see if your in the area.

Andrew Bocxe-Meyer

"Boekenmarkt"

We gingen naar de boekenmarkt in de Stevenskerk. Vervolgens hebben we een rondleiding gekregen in de kerk. Daarna hebben we de kerktoren beklommen. Heel veel tredens, maar voor het uitzicht was het wel waard. Heel Nijmegen was te zien, zeker de moeite waard om de kerktoren te beklimmen. Het was een interessante en leerzame dag.

Merve

"Enorm geratel"

Een mooie kerk met een behoorlijke geschiedenis. Alleen een beetje jammer, toen wij het voorlichtingsfilm over het ontstaan vd kerk bekeken, er in eens een oudere man (vrijwilliger die daar werkt) ongegeneerd hard aan het praten was!!! Enorm irritant vonden wij het, konden niets meer verstaan?, uiteindelijk, nadat ik meneer aankeek, of het iets zachter kon, hij gewoon doorging met zijn enorme geratel. Toen vriendelijk verzocht elders te staan, toen viel het kwartje.. een beetje jammer van zo een arrogante man, niet fijn!!

Saskia Pijl
Google Reviews logo