kroonluchter stevenskerk

Unieke serie kroonluchters

In de kerk vallen direct de prachtige kroonluchters met kaarsen op. Vier kronen met 30 armen en 10 kronen met 18 armen. Zij stammen uit 1640. De gilden hebben ze aan de kerk 'geschonken' in opdracht van de stad. Het stadsbestuur zelf kon de kroonluchters niet betalen en vond deze oplossing om de kerk toch van de gewenste verlichting te voorzien.

Heel bijzonder is het dat alle acht kroonluchters in het schip van de kerk in een serie door één kopergieterij gemaakt zijn. De Stevenskerk is waarschijnlijk de enige kerk in Nederland waar een dergelijke serie ongeschonden bewaard is gebleven, in ieder geval wat het aantal en de grootte van kroonluchters betreft. Bij de laatste restauratie van de kroonluchters (in 2007) is een deel takelbaar gemaakt.