Orgels met een bijzondere klank

Samen met de kroonluchters bepaalt het monumentale König-orgel voor een belangrijk deel het 'gezicht' van de Stevenskerk. Dit orgel is tussen 1774 en 1776 door Ludwig König gebouwd. Het is een van de weinige nog overgebleven orgels van zijn hand en staat bij organisten en liefhebbers bekend om zijn bijzondere klank.

De vier orgels in de Stevenskerk

König-orgel (rijksmonument)
 Ardennen-orgel (rijksmonument)
 Assendelft-orgel (rijksmonument)
 Clerinx-orgel

De Nijmeegse Orgelkring

is in 1966 opgericht om de orgelcultuur in Nijmegen en omgeving te bevorderen. Daarbij staat het organiseren van zomerconcerten in de Stevenskerk te Nijmegen voorop, van juni tot september iedere dinsdagavond om 20.30 uur. (behalve in de Vierdaagseweek,dinsdag 18 juli)

In onze concertserie neemt het beroemde König-orgel een centrale plaats in. Op dit veelzijdige instrument wordt een grote variëteit aan orgelmuziek tot klinken gebracht, van oud tot eigentijds. Bovendien organiseren wij regelmatig bijzondere concerten, zoals een kinderconcert, een jazzconcert, een vertoning van stomme films begeleid met orgelimprovisatie. Ook wordt orgelmuziek vaak in combinatie met zang en andere instrumenten of kunstvormen geprogrammeerd.

Het bestuur van de Nijmeegse Orgelkring bestaat uit vrijwilligers, aangevuld met de professionele organisten Berry van Berkum, Joost Langeveld en Dirk Luijmes. De stadsorganist van Nijmegen, Jetty Podt, is als adviseur aan de Nijmeegse Orgelkring verbonden.

Concertagenda 2017

20 juni: El Corte & Berry van Berkum
Tango en orgel

27 juni: Kees van Houten & Marjon Strijk, sopraan
Bach: muziek rond Luther

4 juli Willem: Tanke, orgel
De betoverde woestijn. Het is een concert met dans en performance, waarin het publiek wordt meegenomen in een gevoel van tijdloosheid, in een muzikale droom.

11 juli: Dirk Luijmes
Verrassingsconcert

25 juli: Erwin Wiersinga
Laat Romantiek, Erwin Wiersinga studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Groningen bij Wim van Beek en behaalde het Diploma UM orgel met onderscheiding. Verdere studie volgde hij bij o.a. Harald Vogel, Marie Claire Alain en Guy Bovet.

1 augustus: Dorien Schouten
Bach

8 augustus: Geerten Liefting
Winnaar Haarlem 2016

15 augustus: Jan Hage
Jan Welmers 80 jaar

22 augustus: Jetty Podt
Verrassingsconcert

29 augustus: Berry van Berkum
Messiaen La Nativité du Seigneur

5 september: Joost Langeveld
Pantserkruiser Potemkin is een zwart-wit stomme film uit de Sovjet-Unie uit 1925, die geregisseerd is door Sergej Eisenstein. Het verhaal van de film, geschreven door Eisenstein en Sergej Tretjakov, is een gedramatiseerde versie van de opstand op de pantserkruiser Potemkin in 1905.

Entree: € 10,00 (Passe-partout voor vijf concerten € 45,00)
(entreekaarten:bij de kassa in de kerk vanaf 20.00 uur)

24 september  15:00 uur (vrij entree)
Kinderorgelconcert (in voorbereiding)

Meer informatie over de concerten:  Nijmeegse Orgelkring.

Excursies door het König-orgel 2017 (in voorbereiding)

Onder de deskundige leiding van Joost Langeveld krijgt u het orgel niet alleen van dichtbij,
maar ook van binnen te zien. De deelname is gratis.

De Nijmeegse Orgelkring organiseert tevens  een jaarlijkse excursie naar interessante orgels elders in het land.