Stad aan de Waal

Nijmegen heeft een eigen eiland. Het heet Veur-Lent en is ontstaan doordat een scherpe bocht in de rivier bij Nijmegen en Lent is afgesneden met een nieuwe geul. In de bocht was de rivier erg nauw, waardoor er kans was op overstromingen. In 1993 en 1995 gebeurde dat en moesten duizenden mensen worden geëvacueerd. Door de geul wordt de waterstand 30 centimeter lager en kan twee keer zoveel water worden afgevoerd. Overstromingen moeten daardoor voortaan uitblijven. Het project heeft ruim 350 miljoen euro gekost.
Het eiland is met de noordoever verbonden door de Promenadebrug. Bij het ontwerp hebben architecten rekening gehouden met de ligging van de Stevenskerk, de as van de brug ligt precies in de richting van de kerk.
Voor een mooi uitzicht op de Waal, kunt u de St. Stevenstoren beklimmen. (Gilde Nijmegen)