Zaterdagmiddagmuziek in de Stevens

01-02-2020

Datum:           Zaterdag 1 februari 2020
Tijd:               16.00 -16.45 uur
Entree:           Vrij, voor de onkosten is er een uitgangscollecte (suggestie € 5,00)

Engelse Koorvespers (Choral Evensong)

De vespers worden (bijna) iedere eerste zaterdag van de maand gezongen, meestal volgens de anglicaanse (Engelse) koortraditie. Deze vrij toegankelijke vieringen in de prachtige Stevenskerk worden gekenmerkt door muzikale kwaliteit en spirituele diepgang.

Engelse Koorvesper aan de vooravond van de Opdracht van Jezus in de tempel.
2 februari is al sinds vroege christelijke eeuwen de datum van het feest van de Opdracht van Jezus in de tempel te Jeruzalem. Volgens het evangelieverhaal (Lukas 2:22-29) zingt Simeon bij die gelegenheid zijn lofzang.
Hij zingt over licht dat door het waas heen breekt dat rond de volken hangt.

Voorganger: Ds. Henk Gols
Capella Cumerana o.l.v. Onno van Ameijde
Berry van Berkum, orgel

"Maria wallt zum Heiligtum",
Johann Eccard (1553-1611)
Magnificat and Nunc Dimittis (1924) van Percy Withlock (1903-1946) uitvoeren.

Stichting Ontcommer
De organisatie van en fondswerving voor deze uitvoeringen is in handen van de
‘Stichting Ontcommer’ die zich sterk maakt voor ‘spiritualiteit & cultuur in het hart van Nijmegen’.(De stichting is vernoemd naar Sancta Ontcommer, een fresco in de Noorderkooromgang)

Capella Cumerana
Zingt de maandelijkse vesperdienst 's-zaterdags einde van de middag (16.00 - 16.45) in de grote Stevenskerk in het centrum van Nijmegen. Bij deze vespers wordt koormuziek, die heden ten dage alleen nog op koorconcerten te horen is, opnieuw in een liturgische context geplaatst, waardoor de diepere laag van tekst en muziek naar boven kan komen. De vespers worden georganiseerd door Stichting Ontcommer (Spiritualiteit en Cultuur in het hart van Nijmegen). Een bekend hoogtepunt is het zingen van de dienst op kerstnacht in de overvolle Stevenskerk.

In de 25 jaar van haar bestaan heeft deze Vespercantorij een sterke reputatie opgebouwd voor de zuiverheid van het zingen en de breedte van haar repertoire. Mede hierdoor wordt de cantorij regelmatig uitgenodigd elders binnen en buiten Nijmegen op te treden. Er zijn +/- 20 vaste zangers en voor grotere projecten een aantal vaste 'versterkers'.

Financiële steun
De vespers en Capella Cumerana worden door de Stichting Ontcommer gefinancierd. Stichting Ontcommer is financieel gezien geheel afhankelijk van donateurs. Wilt u de activiteiten van de stichting ondersteunen, dan kunt u uw gift overmaken op rekening
NL45 RABO 033 468 3777, ten name van 'Stichting Ontcommer' te Nijmegen.

Stichting Ontcommer heeft een ANBI-status waardoor een periodieke schenking geheel aftrekbaar is en een gewone gift vanaf een drempel aftrekbaar is (zie http://www.Belastingdienst.nl onder ANBI).

Capella Cumerana
Oecumenisch City Pastoraat

Eerstvolgende Zaterdagmiddagmuziek in de Stevens:
07 maart Engelse Koorvespers (Choral Evensong)
04 april Engelse Koorvespers (Choral Evensong)
02 mei Engelse Koorvespers (Choral Evensong)
09 mei programma in voorbereiding
23 mei programma in voorbereiding
30 mei programma in voorbereiding
06 juni Engelse Koorvespers (Choral Evensong)

13 juni programma in voorbereiding
27 juni programma in voorbereiding