Wij gaan voor goud! Doet u mee?

26-01-2020

Schilderwerk voorjaar 2019. Foto: SJALOT ontwerp

Begin 2019 startte de eerste fase van de herstelwerkzaamheden van de aangetaste orgelpijpen (erosie). Daarna volgde de restauratie van de orgelkas. Door het regelmatig verwarmen van de kerk waren er grote scheuren in de kaswanden en balustrade ontstaan. Tijdens het herstel hiervan werd de originele kleur geel (paille) uit de 18e eeuw teruggevonden; deze is vervolgens in lijnolieverf opnieuw aangebracht. Doordat het bladgoud op het orgel zeer verschillend van kwaliteit was, is besloten het houtsnijwerk helemaal opnieuw te vergulden. Dit houtsnijwerk is daarom in de eerste fase al voorzien van een grondlaag. Het nieuwe bladgoud (met een dikte van 0,0001 mm!) moet zo snel mogelijk hierop worden aangebracht. Daarom wordt in januari 2020 gestart met de tweede fase van de restauratie van het Königorgel. De ornamenten aan het orgel krijgen dan nieuwe laag bladgoud. Deze vergulding van de ornamenten wordt gedaan door de firma Wolters-Ovink (Deventer). In de Stevenskerk staat een vitrinekast met een aantal voorbeelden. Kom gauw langs om het effect van het nieuwe bladgoud te kunnen zien!

Wij gaan voor goud! Doet u mee?
Deze restauratie aan het Königorgel kost in totaal € 150.000. Dankzij subsidies en fondsen hebben we ruim twee derde van het bedrag kunnen werven. Maar we zijn er nog niet helemaal. Vandaar onze actie: Wij gaan voor goud! Doet u mee? Adopteer één of meerdere van de 344 rozetten die aan het orgel prijken. Voor maar € 50,- kunt u één rozet van nieuw bladgoud voorzien en draagt u direct bij aan het vergulden van de ornamenten van het Königorgel. Ga snel naar onze actiepagina.