De Nacht van Dürer

Wanneer:
donderdag 18 november 2021 van 19:30 tot 23:00
Thema:
lezing
Entree:
€ 15,21 (plus € 0,79 reserveringskosten)
De Nacht van Dürer

Tijdens zijn reis door de Nederlanden in 1520/21 bezocht kunstenaar Albrecht Dürer de stad Nijmegen op 18 november 1520. Over zijn bezoek aan Nijmegen schreef Dürer in zijn reisdagboek: “Nijmegen is een mooie stad, heeft een mooie kerk en een fraai gelegen kasteel". Vijfhonderd jaar (en een coronajaar) later krijgt u de kans Nijmegen te ontdekken zoals Albrecht Dürer het gezien moet hebben.
In een bijzondere samenwerking bieden De Bastei, het Gebroeders Van Lymborch Huis, Gilde Nijmegen, Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Museum het Valkhof en de Stevenskerk een avondprogramma met lezingen, rondleidingen en een stadswandeling.
In verband met de nieuwe coronamaatregelen is het programma iets aangepast. In plaats van een keuze tussen twee lezingen kun je beide lezingen volgen. Het naprogramma in het Gebroeders van Lymborchhuis vervalt. Via de button 'bestel tickets' hieronder kun je je aanmelden.

Programma De Nacht van Dürer

19.30-20.00 uur: Start programma bij Stevenskerk. Welkom en korte rondgang langs bouwsporen uit 1520.

20.00-20.30 uur: rondwandeling langs historische plekken onder begeleiding van gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch naar de Mariënburgkapel voor de lezing:
‘Nijmegen en de reis van Dürer’ door Billy Gunterman, publicist en Willem Meulman, sociaal geograaf (20.30-21.15 uur). Wat vond Dürer van Nijmegen en hoe kwam hij daar? Wat was het doel van zijn reis en waar ging hij daarna naar toe?

21.15-21.45 uur: rondwandeling langs historische plekken in de binnenstad o.l.v. gidsen van Gilde Nijmegen en stadswachten van de Gebroeders van Lymborch van de Mariënburgkapel naar De Bastei voor de lezing:
`Dürers reis door het landschap van zijn tijd' door Joris van Sleeuwen, kunsthistoricus (21.45-22.30 uur). De lezing gaat in op de vergelijking tussen Dürers kunst en het werk van zijn voorgangers in de 15de eeuw. Hoe werkte Dürer voort op de schouders van zijn voorgangers, de eerste landschapschilders?

22.30-23.00 uur: rondleiding door de expositie `De kunst van het verdedigen’ waarbij stil wordt gestaan bij het feit dat de Nijmeegse bouwmeesters in de 16e eeuw bekend waren met Dürers ontwerp van een uniek verdedigingswerk: een bastei.

23.00 uur: einde programma.

Wil je erbij zijn?

Bestel hier direct jouw kaarten
Google Reviews logo