De Russische agressie heeft een verwoestende impact gehad op de Oekraïense cultuur, aangezien veel gebouwen zijn verwoest en geplunderd en veel getalenteerde mensen zijn omgekomen in de oorlog of nog steeds vechten voor vrijheid. Veel Oekraïense kunstenaars hebben onderdak gevonden in het buitenland, waaronder Nederland. Ondanks de ontberingen blijven ze creëren en nieuwe artistieke inspiratie vinden.
We hebben Oekraïense en Nederlandse kunstenaars uitgenodigd om de impact van oorlog op hun werk en samenwerking te bespreken:
Alina Bielun is een conceptueel kunstenaar die zich onverwachts in Nederland bevond als maatschappelijk werker en gemeenschapskunstenaar. Wat zijn de doelen van Alina's kunst nu, als Oekraïense? Vorming van persoonlijke+nationale identiteit en op zoek naar een nieuwe taal om communicatiebruggen te bouwen
Max Hikm is een straat- en beeldend kunstenaar die momenteel in Nederland woont en werkt als productontwerper terwijl hij zijn vrije tijd besteedt aan zijn creatieve bezigheden. Max is actief betrokken bij verschillende Oekraïense sociale projecten en ondersteunt ook de gemeenschap van Oekraïense creatievelingen in Nederland.
Anna Kakhiani is een interdisciplinaire kunstenaar uit Oekraïne, gevestigd in Amsterdam. Anna onderzoekt thema's als het verwerken van gedwongen veranderingen, empathie en de verbinding tussen lichaamsbewustzijn en besluitvorming. Anna onderzoekt ook archetypen die verband houden met momenten van inzicht en inspiratie door middel van participatieve praktijken en kunstworkshops.
Dima (Trach Bardo) is een figuratieve schilder gevestigd in Amsterdam. Zijn kunst is diepgeworteld in storytelling, met als doel om kijkers onder te dompelen in verschillende universums. Hoewel storytelling vaak wordt gekoppeld aan schrijven of film, vertelt hij verhalen via zijn levendige, opvallende schilderijen, die vaak mediterrane esthetiek en gastvrijheidsobjecten afbeelden
Leo Klootwijk is een Nederlandse kunstenaar die woont en werkt in Naarden. Hij maakt vooral abstracte schilderijen. Zijn werk is geïnspireerd op de natuur in de breedste zin en gaat vooral over de nietigheid van de mens(heid) daarin. Daarmee relativeert hij het belang van het bestaan en geeft tegelijkertijd ruimte voor verandering. Zijn betrokkenheid bij Oekraïne komt voort uit het idee dat iedereen verantwoordelijk moet dragen voor wat er zo dichtbij gebeurt en dat de overwinning van Oekraïne van groot belang is voor een vrij Europa. Kunst kan daarbij aandacht vragen en drager zijn van ideeën en bewustwording en hulp helpen financieren.
De discussie wordt gemodereerd door de Nederlandse kunstenaar Niek Verschoor, die actief betrokken is bij de ondersteuning van Oekraïne via zijn nieuwste werken. In de afgelopen 40 jaar heeft Niek aandacht gegenereerd voor de kwetsbare maar cruciale positie van kunst, kunstenaars en cultuur in oorlogsgebieden door middel van interventies en visuele statements in de openbare ruimte.
De discussie wordt gevolgd door een speciaal klassiek concert uitgevoerd door twee Oekraïense violisten: Mykhaylo Bilych, een solist van het Nationaal Huis voor Kamer- en Orgelmuziek van Oekraïne en Galyna Bilych, een lid van het Nationaal Symfonieorkest van Oekraïne. Zij spelen stukken van de Oekraïense componisten Mykola Lysenko en Reinhold Glière, maar ook speciale bewerkingen van Oekraïense volksliederen voor viool en piano.
U bent van harte welkom om de discussie bij te wonen en uw vragen te stellen.
Ontdek Oekraïne Festival
Dit evenement is onderdeel van het Ontdek Oekraïne Festival. Van 14 december tot 5 januari richt de Stevenskerk de aandacht op Oekraïne. Met een gevarieerd programma voor jong en oud wil de Stevenskerk de cultuur van Oekraïne dichterbij brengen. Samen met betrokken organisaties en vrijwilligers betuigen we zo onze steun in de strijd tegen de Russische agressie.
Het festival wordt georganiseerd door Stevenskerk en Nijmegen4Ukraine in samenwerking met Volya Ukraine.