Een ode aan zowel de Duitse kunstenaar, kunsttheoreticus en humanist Albrecht Dürer als aan de Stevenskerk
Das grosse Glück in de Stevenskerk
Drie weken lang, vanaf 12 juni t/m 4 juli 2021, vullen Nijmeegs beeldend kunstenaar Uwe Poth en Galerie Door de Stevenskerk met ‘Das grosse Glück’. Stichting Stevenskerk nodigde hen uit voor de tentoonstelling, die een eerbetoon is aan zowel kunstenaar Albrecht Dürer als de Stevenskerk. ‘Das grosse Glück’ verwijst bovendien naar het geluk dat wij allemaal voelen bij de ‘heropening’ van musea en monumenten.
Het grote geluk
‘Nemesis’ of ‘Das grosse Glück’ is de titel van een kopergravure van Albrecht Dürer waarop de gevleugelde geluksgodin Fortuna - met in haar rechterhand een overwinningsbeker - prijkt. Het thema van deze gravure vind je in verschillende schilderijen en grafische werken van Uwe Poth. Fortuna, de overwinning, voorspoed voor ons allemaal is het leidmotief van de tentoonstelling. Je ziet het terug in de Nijmeegse elementen, in de kunstsieraden en natuurlijk in de Stevenskerk zelf.
Albrecht Dürer
500 jaar geleden bezoekt Albrecht Dürer op zijn Nederlandse reis verschillende steden, waaronder Nijmegen. Deze Nederlandse reis, die ongeveer een jaar duurt, is van groot belang voor Dürer. Hij ontmoet vele vorsten, kunstenaars en geleerden, waaronder Erasmus. Dürer is gefascineerd door (gotische) architectuur waar hij op zijn Nederlandse reis meerdere keren van mag genieten. De reis, zijn ontmoetingen en ontdekkingen tekende hij op in zijn dagboek dat wereldwijd bekend is. Over zijn bezoek aan Nijmegen schrijft hij het volgende: “Niemägen ist eine schöne Stadt, hat eine schöne Kirchen.” [1]
Uwe Poth
In diezelfde Stevenskerk brengen kunstenaar Uwe Poth (geboren 10 juni 1946 in Kiel, Duitsland), die sinds 1979 woont en werkt in Nijmegen, en Galerie Door, met schilderijen, prenten, kunstsieraden en installaties, een geweldig eerbetoon aan zowel Albrecht Dürer als aan de Stevenskerk. Uwe Poth maakte meerdere schilderijenseries waarbij hij verwijst naar het werk van Dürer. Hij gebruikt Dürers perspectief, zijn technieken en de vele motieven die verbonden zijn aan Dürers reizen. Zo verbindt Poth geschiedenis en uiteenlopende thema’s en technieken met elkaar en met de huidige tijd. Vorm en beeld versmelten bij Poth in een kleurrijke wereld. Hij nodigt je uit om te kijken, te delen en opnieuw te kijken naar schilderkunst.
Voordat Albrecht Dürer zich ontwikkelde tot meester van de tekenkunst werd hij opgeleid tot goudsmid. Reden voor Galerie Door om behalve werk van hedendaags kunstenaar Uwe Poth ook enkele hedendaagse goudsmeden, sieraadkunstenaars die zich bezig houden met 'Dürer thema's' – zoals ‘Das grosse Glück’ – in de schijnwerpers te plaatsen. Je vindt de presentatie van kunstsieraden in de Zuiderkapel van de Stevenskerk
De uitvoering van deze expositie kwam tot stand dankzij de steun van het Mondriaan Fonds en Prins Bernhard Cutuurfonds. Van 12 juni t/m 4 juli 2021 zijn kunstenaar Uwe Poth en Doreen Timmers (Galerie Door) beiden (bijna) dagelijks tijdens de openingstijden aanwezig.