De tentoonstelling Jongeren in de Vuurlinie opent zondagmiddag 1 oktober in de Stevenskerk. De belevenissen van jonge Nijmegenaren tijdens de Tweede Wereldoorlog staan centraal. Wetenschappers van het Radboud Institute for Culture and History (RICH) lichten de achtergronden van de tentoonstelling toe en vertellen over hun eigen onderzoek. Heeft u thuis voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog liggen? U kunt deskundigen de historische waarde laten bepalen. Het openingsprogramma en de tentoonstelling zijn gratis toegankelijk.
Programma
14.00 uur – 14.30 uur: Inleiding door dr. Joost Rosendaal en dr. Mathilde Roza (inloop vanaf 13.30 uur)
14.30 uur - 14.45 uur: Opening van de tentoonstelling met José Sanders, Decaan Faculteit der Letteren en toekomstig Rector Radboud Universiteit
15.00 uur - 15.15 uur: dr. Jan Julia Zurné: Criminaliteit in oorlogstijd
15.30 uur – 15.45 uur: dr. Mathilde Roza: Inheemse soldaten in WO II
16.00 uur – 16.15 uur: prof. dr. Paul Sars: Drillingsberichte
16.30 uur – 16.45 uur: dr. Joost Rosendaal: Onderzoek naar oorlogsdagboeken
17.00 uur: Afsluiting
De tentoonstellingen zijn doorlopend te bezoeken. Daarnaast is er een unieke mogelijkheid om mee te helpen bij het transcriberen van een pas gevonden oorlogsdagboek.
Bijzondere vriendschap
Bij 'Jongeren in de Vuurlinie' is ook de tijdelijke tentoonstelling 'Albert en Theo' te zien. Deze tentoonstelling, over een bijzondere vriendschap in oorlogstijd, is speciaal uit het Vrijheidsmuseum overgekomen.
Historische waarde van eigen stukken
Tijdens en na het openingsprogramma is de tentoonstelling te bezoeken en kun je eigen objecten, brieven en andere stukken uit de Tweede Wereldoorlog voorleggen aan een team van deskundigen. Zij kunnen je meer vertellen over de historische waarde. Wellicht zijn sommige stukken interessant voor verder onderzoek. Kun je niet komen op zondag 1 oktober? Zondag 8 oktober en zondag 22 oktober zijn de deskundigen ook aanwezig, beide dagen van 14.00 uur tot 15.00 uur.
Jongeren in de Vuurlinie maakt deel uit van ‘De Sleutel van de Stevenskerk’ en het Programma Vrijheid Rijk van Nijmegen, dat als thema ‘Jong in oorlogstijd’ heeft.