Expositie over de pijn na het bombardement op Nijmegen
Sinds medio februari trekt een pop-upexpositie over de stadspijn van het vernietigende luchtbombardement van 22 februari 1944 door Nijmegen. De expositie heeft al in diverse wijkcentra gestaan en de bibliotheek in Zwanenveld. Vanaf 8 april tot 5 mei is de expositie te zien in de Stevenskerk.
De expositie laat zien hoe de bommen de historische binnenstad binnen enkele minuten wegvaagden. Er kwamen bijna 800 mensen om het leven en er vielen duizenden gewonden. Het centrum brandde dagen lang.

De expositie vertelt en toont het verhaal hoe hele generaties Nijmegenaren en families uit de regio door het bombardement zijn getekend. Lang werd die pijn weggestopt. De wederopbouw kreeg 'voorrang'; doorgaan was het motto. In de expositie vertellen nakomelingen hierover. Pas vanaf eind jaren tachtig kwamen er bijeenkomsten waar over de stadspijn en het verdriet verteld werd. Bart Janssen tekende later de herinneringen aan de blijvende stadspijn op aan de hand van honderden gesprekken met Nijmegenaren. In de expositie is een plattegrond te zien van de oude binnenstad met de namen van alle winkels en horeca. Sinds 2016 is in het centrum de brandgrens van het bombardement te zien via metalen markeringen op straat met de namen van de slachtoffers. Nabij het herinneringsmonument De Schommel is sinds enkele jaren ook een wand met de foto's van alle doden te zien. In de rondreizende pop-upexpositie, gemaakt door Bregje Jaspers van de Brandgrens024 met steun van het 4&5mei-comité en de gemeente, wordt ook stilgestaan bij de frontstadperiode na de bevrijding van de Waalstad in september 1944. Nijmegen werd nog maandenlang bestookt met bommen door de Duitsers; zelfs tot medio maart 1945. In die periode vielen in Nijmegen nog eens zo'n duizend doden.