Twents Beijaardduo
Hemmel & Eerde
Beiaardconcerten 2023

Wanneer:
donderdag 27 juli 2023 van 19:30 tot 20:30
Thema:
concert
Entree:
Vrij
Twents Beijaardduo
Hemmel & Eerde
Beiaardconcerten 2023

De zomerse beiaardconcerten zijn weer begonnen!
(Bijna) elke donderdag in juni, juli en augustus van 19:30 - 20:30 uur. Daarnaast op zondag 16 en maandag 17 juli in de Vierdaagseweek. Malgosia Fiebig, onze stadsbeiaardier, speelt zelf vijf keer en nodigt verder haar collega's uit. Carillonmuziek van het hoogste niveau!. Dé ideale plek om ze te beluisteren: De Kannenmarkt.

PROGRAMMA

1. Uit: Orgelconcert in a (BWV 593) Johann Seb. Bach (1685-1750)

- Allegro

2. On the Sunny Side of the Street Jimmy McHugh (1894-1969)

3. Twee Anglo-American Folksongs Ronald Barnes (1927-1997)

a. Barb’ra Allen

b. Billy Boy

4. Deze vuist op deze vuist Harry Bannink (1929-1999)

5. Twee jazz standards

a. King Porter Stomp Fred “Jelly Roll” Morton (1890-1941)

b. In the mood Joe Garland (1903-1977)

6. A Carillon Concerto for two to play Ronald Barnes (1927-1997)

a. Allegro moderato

b. Andante

c. Allegro

7. You’ve got a friend in me Randy Newman (geb. 1943)

8. Uit: Vioolconcert in E (BWV 1042) Johann Seb. Bach (1685-1750)

- Allegro

Bewerkingen: Joke Brandsma [1] Rachel Perfecto [2] Esther Schopman [4]

Karel Borghuis [5] Bob van Wely [8] Esther Schopman / Hylke Banning [7]

Het Twentse beiaardduo Hemmel & Eerde concerteerde voor het eerst in 1991 in Oldenzaal, waarna nog vele concerten volgden. In 2018 vierde het duo hun 30-jarig jubileum als vrienden met het programma Vrienden voor het Leven – de Tussenstand (https://youtu.be/TWRAFuHhi7c), een vriendschap die onder de klokken van de CampusBeiaard van de Universiteit Twente is ontstaan. Hemmel & Eerde is een oud Twents gerecht, een stamppot van appels en aardappelen, maar er is natuurlijk meer tussen hemel en aarde: Carillonklokken! Het is bovendien een metafoor voor het duo Esther Schopman & Hylke Banning: de bedachtzame en nuchtere Hylke houdt zo nodig de impulsieve en creatief associërende Esther met één teen op de grond.

Het was 1983 toen Hylke Banning Elektrotechniek ging studeren aan de UT. In zijn jeugd kreeg hij ruim tien jaar in Sneek orgelles van Dirk Donker, destijds ook stadsbeiaardier van onder meer Groningen, Leeuwarden en Sneek. Toen Hylke na zijn VWO en HTS-opleiding in Friesland op de campus van de universiteit arriveerde, ontdekte hij de klokken van de Campusbeiaard. Nog voor zijn eerste college zat hij al achter het stokkenklavier. Bijna negen jaar lang heeft hij daarna beiaardles gehad van Karel Borghuis. Per 1 mei 1992 volgde hij zijn leermeester op als stadsbeiaardier van Oldenzaal. Bij diverse internationale beiaardconcoursen viel hij in de prijzen. Hylke was bijna 10 jaar lid van de redactie van 'Klok en Klepel' (het verenigingsblad van de Nederlandse Klokkenspel-Vereniging), en van 1994 tot 2000 secretaris van de NKV. Ook zingt hij al 18 jaar als tenor bij het Enschedese Kamerkoor Canteklaer. Sinds 2019 is hij Product Owner bij het ICT-bedrijf Sigmax in Enschede.

Esther Schopman studeerde Toegepaste Onderwijskunde bij de Universiteit Twente (UT). Al tijdens de introductieweek trokken de betoverende klanken van de CampusBeiaard haar aandacht, waardoor ze vanaf de start van haar studie met beiaardlessen begon bij Karel Borghuis. Na haar promotie aan de Universiteit Utrecht kwam ze terug naar Enschede voor een baan als Universitair Docent bij de UT. Esther pakte prompt het beiaardspel weer op en nam les bij Peter Bremer, later ook bij Frans Haagen. Aan het conservatorium in Enschede volgde ze de deeltijdopleiding Algemene Vakken. Jarenlang was ze als vaste vervanger te horen op diverse Twentse torens toen ze in 2018 gevraagd werd om stadsbeiaardier van Enschede te worden. Inmiddels is Esther al bijna 17 jaar verbonden aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, op dit moment als coördinator, docent/onderzoeker en coach Research bij de Master of Music. Als beiaardier en onderzoeker is ze altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor de beiaard, met speciale interesse voor Kunst in de openbare ruimte, Audience engagement / Participatie, Culturele duurzaamheid & Erfgoed, en Zorg & Welzijn.

Meer informatie?

Kijk op de website van Malgosia Fiebig
Google Reviews logo