Orgels met een bijzondere klank

Samen met de kroonluchters bepaalt het monumentale König-orgel voor een belangrijk deel het 'gezicht' van de Stevenskerk. Dit orgel is tussen 1774 en 1776 door Ludwig König gebouwd. Het is een van de weinige nog overgebleven orgels van zijn hand en staat bij organisten en liefhebbers bekend om zijn bijzondere klank.

De vier orgels in de Stevenskerk

König-orgel (rijksmonument)
 Ardennen-orgel (rijksmonument)
 Assendelft-orgel (rijksmonument)
 Clerinx-orgel

De Nijmeegse Orgelkring

Is in 1966 opgericht om de orgelcultuur in Nijmegen en omgeving te bevorderen. Daarbij staat het organiseren van zomerconcerten in de Stevenskerk te Nijmegen voorop, van juni tot september iedere dinsdagavond om 20.30 uur. (behalve in de Vierdaagseweek,dinsdag 18 juli)

In onze concertserie neemt het beroemde König-orgel een centrale plaats in. Op dit veelzijdige instrument wordt een grote variëteit aan orgelmuziek tot klinken gebracht, van oud tot eigentijds. Bovendien organiseren wij regelmatig bijzondere concerten, zoals een kinderconcert, een jazzconcert, een vertoning van stomme films begeleid met orgelimprovisatie. Ook wordt orgelmuziek vaak in combinatie met zang en andere instrumenten of kunstvormen geprogrammeerd.

Het bestuur van de Nijmeegse Orgelkring bestaat uit vrijwilligers, aangevuld met de professionele organisten Berry van Berkum, Joost Langeveld en Dirk Luijmes. De stadsorganist van Nijmegen, Jetty Podt, is als adviseur aan de Nijmeegse Orgelkring verbonden.

Concertzomer 2019

Zie hier het hele programma van de concertzomer 2019. U vindt dat ook in onze agenda.

Donateur

Graag wijzen we u op de mogelijkheid om donateur te worden van de Nijmeegse Orgelkring.
Lees meer op deze pagina en u vindt u alle informatie. Bij voorbaat dank voor uw steun!

foto: Arie Reijmerink

Excursies door het König-orgel 2018
Onder de deskundige leiding van Joost Langeveld krijgt u het orgel niet alleen van dichtbij,
maar ook van binnen te zien. De deelname is gratis.

Datum:        Zaterdag 30 juni en zaterdag 04 augustus
Tijd:                10:00 - 12:00 uur
Entree:             Vrij
(een bijdrage van € 2,00 of meer, in de donatiezuil bij de uitgang, wordt zeer op prijs gesteld!)

De Nijmeegse Orgelkring organiseert tevens  een jaarlijkse excursie naar interessante orgels elders in het land.